HTML

Facebook

Alföldi Újra

Közönségkampány azért, hogy újra Alföldi Róbert legyen a Nemzeti Színház főigazgatója

Friss topikok

Kontakt

kontakt: alfoldiujra(kukac)gmail(PONT)com

2012.12.20. 11:25 alfoldiujra

Álló taps, síró színészek a Nemzetiben

Utoljára másfél éve történt hasonló.
Akkor Az ember tragédiáját és az igazgatót ért támadásokra reagált hasonlóan a közönség, épp azelőtt, hogy Alföldi Róbertnek a miniszterrel volt találkozója. Kirúgják vagy nem rúgják ki? Akkor ez volt a kérdés.
Most már nem volt kérdés. Az elmúlt hónap Angyalok Amerikában előadásain is már lehetett érezni hasonlót. Voltak szórványos ovációk és álló tapsok. Tegnap este pedig állva tapsolt és könnyezett az egész színház, a zsöllye, a karzat, a páholyok,könnyeztek a színészek, és könnyezett Alföldi is, mert ép ésszel felfoghatatlan, hogy miért kell tönkretenni valamit, ami működik, amit szeretnek, amit néznek, ami nyereséges, ami izgalmas, ami él. (videó az álló tapsról itt)
A kormány, és lehet, hogy a politikusok úgy általában sem értik, hogy attól, hogy valamit megtehetnek, még nem muszáj megtenniük. Nem kell tönkretenni értékeket egy másikért. Azt sem sikerült felfogniuk, hogy az a több mint százezer ember aki a Nemzetibe jár, nem egy homogén massza, hanem - ahogy a Nemzeti vendégkönyvéből is kiolvasható- akadnak köztük bőven jobboldaliak is, akik tegnap szintén nem a kormánynak tapsoltak állva, könnyezve, hanem Alföldi Róbert színházának.

alfoldi_robert_laszlo_zsolt_udvaros_dorottya_szabo_kimmel_tamas_angyalok_amerikabanport_1.jpg

kép forrás:port.hu


Annak a színháznak, aminek a János vitézéről a Magyar Nemzet közölt pozitív kritikát annak idején, miközben a szélsőjobb ócsárolta azt. Annak a színháznak, ahol minden világi politikai machináció ellenére jobb- és baloldali emberek együtt dolgoznak a közös célért, az előadásokért. Adott esetben pedig ki is állnak az ezeket és Alföldi Róbertet érő méltatlan támadások ellen, ahogyan azt Blaskó Péter is tette Az ember tragédiája kapcsán. Annak a színháznak, amivel kapcsolatban Kerényi Imre gratulált Alföldinek a szakmai bizottság meghallgatása előtt. És annak az Alföldi Róbertnek szólt az álló taps, aki mellett nemrégen Szörényi Levente és Gáspárik Attila, egy határon túli színházigazgató is kiállt.

És itt, ezt most tönkreteszik, elveszik tőlünk nézőktől, méghozzá egy felettébb méltatlan körítéssel. Nem véletlen, hogy az emberek továbbra sem az új igazgatóra, hanem a jelenlegire kíváncsiak, a vele készült videóinterjút két nap alatt már 50.000 ember nézte meg.

Tegnap a nézők megmutatták, hogy különbek a szakmánál. Annál a szakmánál, ami nem volt képes egyetlen szót, egyetlen sajtóközleményt sem kicsikarni magából, miközben ők is pontosan tudják, mekkora érték az Alföldi által felépített színház.

A nézők viszont nem csak tapssal, ovációval hanem szavakkal is kifejezik ezt.

Részletek a Nemzeti Színház vendégkönyvéből a tegnapi előadás után:
"Az utolsó 25 percet végig könnyeztem és még csak akkor jött a teljes vég. Az előadás végén a közönség FELÁLLT! és tényleg egy emberként ünnepelt. Az előadást, az alkotókat, Robit, mindent... az 5 évet, azt amit elveszítünk. Minden benne volt ebben. Mellettem idősebbek ültek és láttam ahogy feltápászkodnak, szívesen és ugyanolyan lelkesen mint a fiatalok. Hátborzongató ezt megélni. 600 ember mikor így feloldódik ebben az érzésben az leírhatatlan. Hátranéztem és láttam, hogy a karzaton, a páholyokban, mindenhol állva tombol a közönség.
A színészek és a nézők is sírtak.... Köszönet mindenért, ezt az estét nem felejtjük el!"

"Először Alföldit sajnáltam, miután pár napja kiderült, hogy mégsem maradhat a direktori székben, majd a darab végére már magamat sajnáltam. Kiváló színész és rendező, miközben úgy tűnik főnöknek sem utolsó, ahogy kiállt a munkatársa mellett (Stohl), és ahogy tegnap láthattuk, felköszöntötte a színpadon művészeti titkárt is!!! Jobboldali érzelmű szavazóként is azt kell, hogy mondjam, a jelenlegi kultúrpolitika óriási hibát vétett! Borzacskához hasonlóan én is átélhettem ezt az "együtt-lélegzést" és azt gondolom, hogy a színpadon állók is megérezték ennek a mai estének a különleges jelentőségét. Az elmúlt 5 év munkája abszolút siker, amit csak a "vakok" nem látnak meg. Hajrá Robi és színésztársai!!!"

"Jóságos ég! Ma este kiszakadt a szívem a helyéről. A mai előadáshoz fogható élményben még soha életemben nem volt részem! Csak a negyede lenne az enyém annak az erőnek, amivel Robi rendelkezik és amivel ezt végigcsinálta! Remélem a zokogó nézők és az álló taps meggyőzi őt arról, hogy neki (nekünk) kell, hogy színháza legyen! Még sokszor szeretném érezni, hogy ennyire együtt tud lélegezni egy ekkora közönség. Hogy létezik az egység valami felsőbbrendű dologért és nem csak a gyűlölet tarthatja össze az embereket. Hihetetlen sokat kaptam ettől a színháztól és nem lehetek ezért eléggé hálás!"

allo taps_nemzeti_szinhaz_angyalok_amerikában.jpg

kép forrás:Puska Judit Facebook

Tudod mi van most? Fájdalom és tehetetlenség. És csalódottság. Tudod miben? Hát a hazámban, abban. Hogy tényleg semmit nem számít a teljesítmény? Amikor a balhék voltak, tudtam tartani magam. De ha most azt mondja egy néző, hogy köszöni a színházat, hát folynak a könnyeim. Ennél többre én nem voltam képes. És ennyire is csak azért, mert fantasztikus emberekkel dolgozhattam együtt. Képtelenség, hogy ez most mind nem számít. (Alföldi Róbert, Magyar Narancs interjú, 2012.12.19.)

16 komment

Címkék: pályázat igazgató Kerényi Imre Nemzeti Színház Alföldi Róbert Szörényi Levente Vidnyánszky Attila Angyalok Amerikában Álló taps


A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldiujra.blog.hu/api/trackback/id/tr244974179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milkipapa 2012.12.20. 20:14:30

9 éve vagyok rokkant nyugdíjas. Eléggé távol élek Budapesttől nincs tehetségem vagy alkalmam a Nemzetibe járni......De a lehetséges összes fórumon figyelemmel kisértem ez idáig a színház működését. Ez idáig.......
Csak azért mert a politikai hatalmasoknak útjában áll tönkretenni egy színvonalasan és jól működő kultúrális intézményt az ő szájízükre formálni BŰN! Felhívnám a figyelmüket a "tisztelt" uraknak, hogy 1956-os események is így kezdődtek! Lásd: egyetemisták és középiskolások az utcákon.........
"Kedves" fideszes alattvalók! a Kultúra mindenkié nem önök álltak 1845 március 15.-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén és nem is önök írták a Nemzeti Dalt vagy a Magyar Himnuszt! Tudom, hogy fáj!!!!!! De ez az igazság!
Tisztelettel: egy magyarnak érző ember, aki a maguk értékredje szerint csak ELLENSÉG.

hungarisztan 2012.12.20. 23:11:58

Minden nap ez történik. Nyugdíjjal, közoktatással, felsőoktatással, diplomáciával, közigazgatással, gazdasággal, egészségüggyel, rendvédelemmel, igazságszolgáltatással, jogrenddel, kultúrával, sporttal, médiával – mindennel.

Rombolnak, mert építeni nem tudnak, s mert hatalmi gőgjükben úgy érzik, megtehetik.
Csórikáim.
Tombolhattok, visszaélhettek, játszhatjátok a hatalmasságot – szánalmas pojácaságtokat elfedni nem tudjátok. Elvehetitek a pénzünket, bezárhattok az országba, szétverhettek mindent – mi akkor is csak mosolyogni fogunk rajta, amint a szaros csizmátokkal próbáltok úrhatnám polgárt játszani. Merthogy kevesek vagytok ehhez, mint gépsonkában a csapágygolyó.

Az egy dolog, hogy ízlést, kultúrát, viselkedést, erkölcsöt nem tanultatok.
Na de történelmet sem.
Az meg végzetes hiba szokott lenni.
Csak idő kérdése.
Úgy fogtok eltűnni a történelem lapjairól, hogy lábjegyzet sem marad utánatok. Hacsak nem Szálasiékkal, Rákosiékkal és a hasonszőrű szégyentelenekkel egy oldalon emlegetve.

Nanemaaaar 2012.12.21. 10:11:39

Szerintem foglaljuk törvénybe: Csak Alföldi Róbert lehet a Nemzeti igazgatója senki más.

Nuttika 2012.12.21. 11:22:41

Én meg csak annyit tudok mondani, hogy művelt ismerősöm, aki rendszeres látogatója volt Nemzetinek, mesélte, hogy mennyire sokkolta őt anno az Ember Tragédiája, amit Alföldi vezetése alatt látott. A néző közönség fele a szünetben távozott. Igen, biztos annyira jó volt...
Magam is szívesen jártam volna a Nemzetibe, de azok után, amit hallottam... inkább nézek fekete-fehér filmeket otthon, minthogy egy őrült előadást végignézzek.

gergoke 2012.12.21. 12:27:33

@Nuttika: "Egy ismerősöm mesélte. ... Azok után amit hallottam."

Amalójer 2012.12.22. 09:22:02

az Alföldi által felépített színház. Mi?
Gondolkozni ki fog, mielőtt leír valamit?

detari 2012.12.22. 23:37:44

Nyereséges???!!!!!

dr.Hüppögő Balneológus 2012.12.25. 07:12:30

@Nanemaaaar:
Törvénybe lett foglalva. Csak egy narancslakáj lehet igazgató, de semmi gond, ezek után belülről is olyan lesz a Nemzeti, mint kívülről: párthatalmi giccs.

laci0011 2012.12.25. 10:13:43

Ma már nyilvánvaló sokunknak,ezek a fiúk tényleg csak ennyit tudnak,értelem helyett,jogászkodni,hazudozni!Ma már rettegnek a következményektől!

DarthVader 2012.12.25. 10:52:46

@Nuttika:

"művelt ismerősöm, aki rendszeres látogatója volt Nemzetinek, mesélte, hogy mennyire sokkolta őt anno az Ember Tragédiája,"

Ebből ugyan nem derült ki, hogy pozitiv vagy negativ értelemben. Mert engem is sokkolt. A zárójelenet az minden idők legjobb Ember tragédiája utolsó scénéje volt.

" A néző közönség fele a szünetben távozott. "

Peresze. Az elvont gondolkodásra képtelen félművelt parvenük. A homo sapiens pedig élvezte.

Netuddki. 2012.12.25. 13:45:26

Majd meglátjuk, beszéljenek a számok. Mindenesetre elég magas az a léc ami az új dirire vár...

Nanemaaaar 2012.12.26. 21:27:02

@dr.Hüppögő Balneológus: Szánalmas mennyire műveletlen és ostoba vagy.

Nuttika 2012.12.27. 12:27:52

@DarthVader: Homo sapiens lehet élvezte, a Homo sapiens sapiens már nem :D

tudomatutit 2013.01.03. 13:34:55

@Nuttika:
Láttam azt az előadást, és életem egyik legszebb darabja volt. Az első perctől az utolsóig odakötött a színpadhoz.

És én nem láttam, hogy bárki távozott volna a szünetben... Kérdés, ki hogy akarja látni a Nemzetit...

@detari:
Igen, Alföldi alatt lett először nyereséges a színház...

copyRight 2013.01.08. 09:44:03

ez lehetett volna egy jól megírt cikk is, de inkább egy ilyen nyálas érzelgős teljesen elfogult valami lett belőle.

Ádicsek37 2013.05.11. 08:27:00

@Nuttika: Javaslom, hoyg inkább saját benyomása alapján alkosson véléeményt...
süti beállítások módosítása